Luottokortin valinta

Miten valita itselle paras luottokortti? – Lue vinkit luottokortin valitsemiseen ja hankkimiseen

Mitä ominaisuuksia luottokortin valinnassa kannattaa huomioida?

Luottokorttia hankkiessa kannattaa miettiä, mihin sitä pääasiassa tulee käyttämään. Ollaanko korttia hankkimassa jokapäiväisiin ostoksiin, vai harvemmin ostettaviin suurempiin hankintoihin? Halutaanko luottokorttia käyttää matkailussa, vai ehkä työn puolesta tehtävissä ostoksissa? Luottokortteja on paljon erilaisia, ja niitä vertaillessa kannattaa miettiä, mihin käyttöön kortti oikeasti tulisi. Jos luottokorttia käytetään joka päivä, esimerkiksi arjen ruokaostoksissa, kannattaa tähän valita sellainen luottokortti, joka kerryttää bonusta, tai jonkinlaisia pisteitä ostoksia tehdessä. Jos kortilla taas nostetaan paljon rahaa, kannattaa valita sellainen luottokortti jossa käteisnostot eivät maksa mitään, tai ovat ainakin edullisia.

Silloin kun luottokorttia ollaan hankkimassa isojen ostosten tekoon, kuten esimerkiksi huonekalujen ostamiseen tai remontin maksamiseen, kannattaa etsiä luottokorttia mahdollisimman pienellä korolla. Jos luottokortti taas tulee olemaan hätävara “pahan päivän varalle”, kannattaa ottaa luottokortti ilman vuosimaksua, jotta et maksa turhaan kortista, jota et käytä. Mieti tarkkaan mikä olisi sinun käyttötarkoituksesi luottokortille, ja etsi sitten tähän sopivia vaihtoehtoja.

Miten haluat hoitaa luottokorttilaskusi?

Luottokorttia valitessa kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten tulet maksamaan kortilla kertyneitä maksua pois. Saat joka kuukausi luottokorttilaskun, jossa näkyy sinun tämänhetkinen velkasi, eli se summa jonka olet luottokortilla maksanut. Jos et heti pysty maksamaan kaikkea pois, maksat tätä summaa joka kuukausi pienissä lyhennyserissä takaisin, korko mukaan laskettuna. Tässä kohtaa kannattaakin kiinnittää tarkkaan huomio luottokortin korkoon. Jos tiedät, ettet pysty maksamaan koko luottokorttilaskua kokonaan pois joka kuukausi, etkä välttämättä edes halua, etsi itsellesi luottokortti mahdollisimman alhaisella korolla. Luottokorttien korot voivat vaihdella hyvinkin paljon, yleensä ne ovat noin 5-20 % luokkaa. Jos siis aiot maksaa luottokorttilaskua pääasiassa erissä etkä kerralla, on alhaisen koron löytäminen ratkaisevaa.

Toinen vaihtoehto luottokorttilaskussa on maksaa koko kuukauden aikana kertynyt summa kerralla pois, aina kun lasku tulee. Näin et joudu maksamaan korkoa, eli et maksa yhtään ylimääräistä luottokortin käytöstä. Jos tiedät pystyväsi tähän, ei koron suuruudella ole niin suurta väliä luottokorttia hankittaessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joidenkin luottokorttien mukana saattaa tulla muita käsittelymaksuja, esimerkiksi jonkinlainen joka kuukausi toistuva muutaman euron tai prosentin laskutuslisä. Luottokortti harvoin on siis täysin maksuton, joten erilaisten maksujen suuruuteen kannattaa kiinnittää huomiota luottokorttia valitessa.

Haluatko ansaita etuja ja palkintopisteitä samalla kun käytät luottokorttiasi?

Luottokortti voi olla myös paljon muuta, kuin pelkkä maksuväline. Jos haluat kaiken hyödyn irti luottokortista, kannattaa harkita jotakin maksutapaetua keräävää luottokorttia. Tällaisia ovat monet bonuspiste-luottokortit, esimerkiksi S-Etukortti Visa, K-Plussa MasterCard, ja Stockmann MasterCard. Aina kun käytät luottokorttiasi, saat jonkin verran palkintopisteitä, joita sitten voit käyttää luottokorttisi tarjoamissa eduissa, tai mahdollisen kauppaketjun ostoksissa. Voit saada luottokortin myöntäjästä riippuen itsellesi sellaisia etuja joita muut eivät saa. Jos esimerkiksi suurperheen ostokset on keskitetty yhteen kauppaketjuun, on ketjun oman luottokortin omistamisesta paljon hyötyä, sekä saatavan bonuksen, että luottokortin hyvien ehtojen takia.

Samalla tavalla toimivat erilaiset lentopiste-luottokortit, joista suomalaisille tunnetuimpia ovat mm. Bank Norwegian Visa, sekä Finnair Plus MasterCard. Aina kun korttia käyttää minkkä tahansa kaupan ostosten tekoon, tai yhtiön lentomatkojen varaamiseen, saa asiakas pistetililleen pisteitä. Näitä kerättyjä pisteitä voi sitten käyttää lentomatkojen maksamiseen, ja muihin lentoihin liittyviin etuihin. Usein tällaisten lentopisteluottokorttien mukana saattaa saada myös matkavakuutuksen, joko ilmaiseksi, tai pientä maksua vastaan.

Muista ainakin nämä asiat luottokorttia valitessa:

  • Jos et maksa luottokorttilaskua aina kerralla pois, etsi luottokorttia alhaisella korolla
  • Bonusta tai erilaisia pisteitä keräävistä korteista on usein enemmän hyötyä jos korttia käyttää enemmän
  • Luottokorttien vuosimaksut vaihtelevat paljon, älä maksa turhan isoa vuosimaksua jos et käytä luottokorttia usein
  • Luottokorttityyppejä on useita erilaisia. Tutustu kaikkiin eri luottokorttityyppeihin ja etsi itsellesi sopivin.
  • Valitse luottokortti hinnan ja käyttötarkoituksen mukaan, jotta et maksa turhasta, ja saat eniten hyötyä valitsemastasi kortista.

Vertaile ja kokeile mikä luottokortti sopii sinulle parhaiten – Mistä luottokorttityypistä on sinulle kaikista eniten hyötyä?

Luottokortin hankkimisessa tärkeimmät kriteerit ovat luottokortin käyttötarkoitus, laskun maksamistapa, sekä luottokortista saatavat mahdolliset muut edut. Kannattaa myös huomioida erilaiset käyttötilanteet. Matkustatko paljon, jolloin tarvitset luottokorttia myös ulkomailla? Haluatko ehkä ensin hankkia yksinkertaisemman, vuosimaksuttoman luottokortin, jotta näet miten tulet sitä käyttämään? Kannattaa luottaa omiin vaistoihin siitä, mikä olisi oikea ratkaisu sinulle, ja sinun tarpeisiisi.