Luottokorttisanastoa

Luottokortteihin liittyy paljon erilaista sanastoa jota voi olla hankala ymmärtää, ellei niistä ole ennen kuullut. Tutustumalla tarkemmin luottokorttien eri termeihin osaat etsiä juuri itsellesi sopivan luottokortin, mahdollisimman halvalla hinnalla ja parhaimmilla eduilla.

 

Etuohjelma

Luottokorteissa voi olla erilaisia etuohjelmia, joiden avulla kerätään esimerkiksi bonus- tai lentopisteitä. Kerättyjä pisteitä voi sitten käyttää ostoksiin ja erilaisten etujen lunastamiseen. Luottokortin etuohjelma riippuu täysin siitä mikä luottokortti on kyseessä, ja kuka sen on myöntänyt. Vertailemalla luottokortteja löydät itsellesi parhaiten sopivan etuohjelman.

Luottokorttien vertailu

Luottokortteja voi vertailla luottorajan, sekä luottokortista maksettavien kustannusten perusteella. Myös erilaisia etuja voi käyttää luottokorttien vertailussa. Vertailemalla luottokortteja löydät itsellesi halvimman ja parhaimman mahdollisen luottokortin. Luottokortteja on saatavilla lukuisia erilaisia, joten niiden vertailu on tärkeää ja välttämätöntä, jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi sopivan luottokortin.

Luottokorttilasku

Luottokortin käytöstä toimitetaan joka kuukausi luottokorttilasku, josta on maksettava pois vähintään sovittu minimilyhennys. Jäljelle jäävä summa alkaa keräämään korkoa. Jos luottokorttilaskun maksaa kerralla pois kokonaisuudessaan, ei korkoa ala kerääntymään. Luottokortin eräpäiväksi voi valita joko kuun puolivälin, tai loppupäivän.

Luottoraja

Jokaiselle luottokortille määritellään oma luottoraja. Luottoraja on yleensä henkilökohtainen, ja voitkin hakea sellaista luottorajaa joka itsellesi tuntuu tarpeelliselta. Korkeaa luottorajaa voi olla hankala saada, jos hakijalla ei ole vakituista työpaikkaa ja hänellä on aikaisempia velkoja. Haluamaansa luottorajaa kannattaa kuitenkin rohkeasti hakea, sillä eri luottokortteihin pätevät eri säännöt, ja jonkin luottokortin kohdalla voit helposti saada sen luottorajan, joka toisessa luottokortissa ei ollutkaan mahdollinen. Luottokortteja on helppo vertailla luottokortit.fi -sivun avulla, vain yhden hakemuksen täyttämällä.

Luottokorttityyppi

Luottokortteja on viisi eri tyyppiä, jotka kaikki eroavat hieman toisistaan. Näitä luottokorttityyppejä ovat perusluottokortti, premium-luottokortti, bonuspiste-luottokortti, palkintopiste-luottokortti, sekä lentopisteluottokortti. Eri luottokorttityyppeihin kuuluu erilaisia etuja ja ehtoja, joihin kannattaa tutustua tarkasti.

Korkoprosentti

Jokaisessa luottokortissa on oma korkoprosentti, joka määrää sen kuinka paljon luottokorttilaskusta pitää maksaa korkoa. Korkoa maksetaan silloin, kun luottokorttilaskua ei makseta kokonaan pois yhdellä kerralla. Luottokortin korkoprosentti voi olla mitä tahansa yleensä noin 5-15 % välillä.

Käteisnostomaksu

Useat luottokorttien myöntäjät veloittavat käteisnostomaksun jos luottokortilla tehdään käteisnostoja. Tämä on yleensä muutaman euron suuruinen maksu, tai tietty prosenttiluku nostetun käteisen määrästä.

Koroton maksuaika

Kun ostat jotakin luottokortilla, saat korotonta maksuaikaa niin pitkäksi aikaa kunnes luottokorttilaskusi eräpäivä tulee. Jos siis maksat jotakin luottokortilla heti eräpäivän jälkeen, on sinulla luottokortista riippuen yleensä 30 tai jopa 45 päivää korotonta maksuaikaa ennen seuraavaa eräpäivää.

Lentopisteet

Usean eri luottokortin avulla voi kerätä lentopisteitä, joita voi käyttää jonkin tietyn lentoyhtiön lentojen maksamiseen. Lentopisteitä voi kerätä pääasiassa lentopisteluottokortilla, mutta usein niiden kerääminen voidaan yhdistää myös bonus- tai palkintopiste-luottokorttiin.

Luottokorttiyhtiö

Luottokorttiyhtiö maksaa luottokortilla tekemäsi ostokset, ja laskuttaa sinua sitten näistä ostoksista luottokorttilaskulla. Pankit myöntävät luottokortteja, mutta itse luottokorttiyhtiöt toimivat luoton maksajana. Suomesta saatavia luottokortteja myöntävät suurimmat luottokorttiyhtiöt; Visa, MasterCard, American Express, sekä Diner’s Club.

Maksuaikakortti

Maksuaikakortti poikkeaa luottokortista niin, että luottokorttilasku on maksettava kerralla pois. Periaatteessa maksuaikakortti ei siis ole luottokortti, vaikka sitä yleensä kutsutaan luottokortiksi sen ansiosta, että kortilla voi tehdä ostoksia eikä niitä tarvitse maksaa ennen kuin lasku saapuu. American Express -kortit ovat maksuaikakortteja.

Minimilyhennys

Luottokorttilaskusta on aina maksettava vähintään laskuun merkitty minimilyhennys. Jos laskun maksaa kerralla kokonaan pois, ei korkoa lähde kertymään. Jos taas laskusta maksaa vain minimilyhennyksen, kasvaa korko jäljelle jäävästä summasta.

Pankkikortti

Pankkikortti poikkeaa luottokortista siinä, että ostoksen summa lähtee heti pankkitililtä kun ostos maksetaan. Luottokortista tulee kotiin joka kuukausi luottokorttilasku, kun taas pankkikortilla ostokset on maksettava heti kassalla.

Tilinhoitomaksu

Luottokorttilaskun yhteydessä käyttäjältä voidaan veloittaa erilaisia palvelu- eli tilinhoitomaksuja, kuten laskutusmaksu luottokorttilaskun saapumisesta. Kaikki luottokortit ovat erilaisia, ja niissä on erisuuruisia lisämaksuja. Erilaisista lisämaksuista kannattaa ottaa selvää ennen luottokortin hankkimista.

Todellinen korko

Todelliseen korkoon kuuluvat luottokortin oman koron lisäksi kaikki erilaiset piilomaksut, esimerkiksi yllä mainitut tilinhoitomaksut. Todellisen koron näkee suoraan luottokorttia hakiessa luottokortin käyttöehdoista.

Vuosimaksu

Jokaisella luottokortilla on oma vuosimaksu, joka yleensä on suuruudeltaan 0-100 euroa. Palkintopiste-luottokorttien vuosimaksu voi nousta jopa usean sadan euron korkuiseksi, jos kyseessä on etuihin keskittyvä luottokortti. Yleisimpien luottokorttien vuosimaksu on parista kympistä sataan euroon, mutta myös täysin vuosimaksuttomia luottokortteja löytyy. Halvimman luottokortin löytää vertailemalla eri luottokortteja esimerkiksi luottokortit.fi -sivun avulla.