Perus- ja premium-luottokortit

Vertailussa perusluottokortit – Pelkistetty luottokortti ja sen hankkiminen

Kun luottokorttiin ei ole lisätty minkäänlaista bonuspisteiden, lentopisteiden, tai muunlaisten palkintopisteiden keräysohjelmaa, puhutaan perusluottokortista. Tällaiseen luottokortiin ei kuulu mitään ylimääräistä, eli kortti toimii vain “normaalina” luottokorttina. Tällaista perusluottokorttia voit hakea useasta eri pankista. Perusluottokortti voi olla pelkästään luottokortti, taikka pankki-, ja luottokortin yhdistelmä, eli debit/credit-kortti. Usealla pankilla on perusluottokorteista eritasoisia versioita, ja tällöin hakija voi saada korkeatasoisemman kortin, jos on kyseisen pankin asiakas, tai valmis maksamaan kortista hieman enemmän kuluja. Yleensä mitä korkeampitasoinen luottokortti on, sitä paremmat ovat myös sen tarjoamat edut.

Luottokortti pankilta tai rahoitusyhtiöltä

Luottokortteja myöntävät pääasiassa pankit, sekä myös erilaiset rahoitusyhtiöt. Hakiessasi luottokorttia voit siis vapaasti vertailla eri pankkien tarjoamia korttivaihtoehtoja, ja valita itsellesi sopivimman. Luottokortin hankkiminen ei ole sidoksissa sinun omaan pankkiisi, joten sinun ei tarvitse ottaa luottokorttia sieltä pankista, jossa sinulla ennestään on pankkitili. Luottokortissa on aina sen myöntäneen pankin nimi, sekä luottokorttiyhtiön nimi. Suomessa yleisimmät luottokorttiyhtiöt ovat Visa ja MasterCard. Näiden luottokortteja myönnetään eri pankkien kautta. Alla olevassa taulukossa vertaillaan keskenään muutamaa yleistä perusluottokorttia, joita Suomessa myönnetään. Taulukossa on vain muutama esimerkki yleisimmistä luottokorteista, sillä markkinoilla liikkuu myös monia muita kortteja. Kaikkiin näihin kortteihin on saatavissa myös ylempitasoisia versioita, eli nämä alla olevat kortit ovat kaikista yksinkertaisempia ja perustasoisia luottokortteja.

 

Vuosi- ja kuukausimaksu Korko Luottoraja Lisätiedot
Säästöpankki Visa 2 e/kk 8,5 % + 3 kk Euribor 1000e – 10 000 e Kortin voi saada myös korkeakouluopiskelija, jolla on vähintään 90 opintopistettä.
Nordea Credit MasterCard 2,5 e /kk 8,5 % + 3 kk Euribor 1000 e – 5000 e Mahdollisuus liittää K-Plussa ominaisuus, ostoturva.
Osuuspankki Visa 2,75 e /kk 7,0 % + 3 kk Euribor 1000 e – 6000 e Kortin voi saada myös korkeakouluopiskelija, jolla on vähintään 45 opintopistettä.
Diner’s Club Classic 50 e /vuosi 9,0 % + 3 kk Euribor 1000 e – 5000 e Laaja palkintopiste-ohjelma saatavilla.
American Express Basic 0 e, käteisnoston maksu aina vähintään 4,25 e 7,0 % + 3 kk Euribor Ei määritelty Laaja palkintopiste-ohjelma saatavilla kun kortin tasoa nostaa.

Taulukossa olevat tiedot on kirjoitushetkellä vertailtu. Päivitetyt tiedot löydät luottokortin myöntäjien omilta sivuilta.

Yllä olevasta taulukosta löytyy Visa ja MasterCard- luottokorttien lisäksi kahden muun luottokorttiyhtiön perusluottokortit; American Express Basic, ja Diner’s Club Classic. Nämä luottokorttiyhtiöt tarjoavat luottokortteja suoraan asiakkaille, ilman minkään pankin, tai rahoitusyhtiön apua. Kannattaa kuitenkin huomioida, että molemmissa vaihtoehdoissa kaikista yksinkertaisin luottokortti ei sisällä kovinkaan suuria etuja, vaan usein näissä on tarkoituksena pikkuhiljaa kasvattaa luottokortin tasoa, ja nousta aina korkeammalle, parempien etujen tasolle.

Mitä kannattaa huomioida perusluottokortissa?

Jos haluat yksinkertaisen luottokortin joka auttaa sinua verkko-ostoksissa, matkustamisessa ja muussa rahoitukseen liittyvissä tilanteissa, perusluottokortti voi olla sopiva ratkaisu. Vaikka kaikki perusluottokortit ovat samankaltaisia, kannattaa niitä kuitenkin rohkeasti vertailla keskenään. Vuosittain maksettavissa luottokorttimaksuissa voi olla suurikin ero eri pankkien myöntämien luottokorttien välillä. Myös luottorajan suuruus saattaa olla merkittävä  luottokorttia haettaessa. Usein luottoraja on henkilökohtainen, ja se määritellään henkilön tulojen perusteella, mutta joidenkin pankkien ja rahoitusyhtiöiden kautta voi olla mahdollista saada korkeampi luottoraja, jos sille on tarvetta.

Kaikissa luottokorteissa on omat ehtonsa, jotka voivat vaihdella suurestikin eri luottokortin myöntäjien välillä. Myös luottokortin saamisen ehdot vaihtelevat eri pankkien ja yhtiöiden välillä. Kannattaakin huomioida, että eri luottokorteissa voi olla eri ikäraja, tai vuosituloraja. Jotkin pankit, kuten myös edellä olevasta taulukosta näkee, voivat myös myöntää luottokortteja opiskelijoille, jotka ovat saavuttaneet tietyn opintopistemäärän. Esimerkiksi Osuuspankilla tämä on 45 op, ja Säästöpankilla 90 opintopistettä.

Kannattaako perusluottokortti?

Koska perusluottokortteihin ei usein kuulu minkäänlaista palkintopisteiden keräämistä, ei kortti myöskään kerrytä kovin suuria etuja omistajalleen. Vaikka luottokortteihin kuuluisi jonkinlaisia etuja, ovat ne usein pankkiin tai rahoitusyhtiöön liittyviä, eivät niinkään muissa paikoissa käytettäviä alennuksia. Usein perusluottokorteissa on myös jonkin suuruinen kuukausi- tai vuosimaksu, joten kortin pitäminen laatikon pohjallakin maksaa, vaikka kortille ei olisikaan jatkuvaa tarvetta. Kannattaa siis harkita tarvitseeko luottokorttia, ja olisiko siihen kätevä liittää jonkinlainen palkintopiste-ohjelma, jotta kortin ylläpitäminen maksaisi itsensä myös takaisin erilaisten etujen ja alennusten muodossa.

Miten Premium-luottokortti eroaa perusluottokortista?

Perusluottokortteihin ei yleensä kuulu mitään ylimääräisiä etuja, vaan ne toimivat pelkästään maksuvälineenä. Niiden luottoraja on yleensä myös melko alhainen. Premium-kortti eroaa perusluottokortista niin, että luottoraja on huomattavasti suurempi, ja korttiin saattaa liittyä myös muita etuja. Premium-luottokortit tunnistaa usein myös Gold-nimikkeestä, kuten alla olevasta taulukosta huomaa. Nämä luottokortit kertovat pankin “kulta-jäsenyydestä”, eli siitä että korttisi on hieman parempi kuin pankin myöntämä perusluottokortti.

Premium-luottokortin korkoprosentti ei yleensä ole paljoa perusluottokorttia korkeampi, mutta vuosi- tai kuukausimaksut voivat olla suurempia. Suurin erottava tekijä korteissa on luottoraja, joka voi olla huomattavasti suurempi. Esimerkiksi Säästöpankin Visa perusluottokortissa luottoraja on korkeintaan 10 000 euroa, kun taas premium-luottokortissa luottoraja voi nousta jopa 20 000 euroon. Alla olevassa taulukossa on vertailtu muutamaa premium-luottokorttia, joista löytyy myös perusluottokortti versio.

 

Vuosi- tai kuukausimaksu Korko Luottoraja Lisätiedot
Säästöpankki Visa Gold 3,50 e/lasku + 6,25 e/kk 3 kk Euribor + 8,5 % 1000 – 20 000 e Matkailijoille mainostettu, pääsy useaan lentokenttä-loungeen ja kortti kerää Finnair Plus- pisteitä, ostoturvavakuutus
Osuuspankki Visa Gold 3,50 e/lasku + 6,25 e/kk 3 kk Euribor + 7,0 % 1000 – 10 000 e Matkailijoille mainostettu, omistaja-asiakkaana bonusta, K-Plussa-ominaisuus voidaan liittää korttiin.
Nordea MasterCard Gold 2,50 e/kk 3 kk Euribor + 7,5 % 2000 – 10 000 e Tuoteturva ja ulkomaanmatkavakuutus.

Taulukossa olevat tiedot on kirjoitushetkellä vertailtu. Päivitetyt tiedot löydät luottokortin myöntäjien omilta sivuilta.

 

Kannattaako minun hankkia premium-luottokortti?

Premium-luottokortti vaatii yleensä omistautumista sen myöntäneelle pankille, sillä suurin osa kortilla saatavista eduista liittyy luottokortin myöntäneeseen pankkiin. Jos siis haluat sitoutua kyseessä olevaan pankkiin ja haluat nostaa luottorajaasi, voi premium-kortti olla hyvä ratkaisu. Jos olet keskittänyt kaikki rahalliset palvelut kuten vakuutukset ja pankkipalvelut yhteen pankkiin, luottokortin avulla saaduista eduista voi olla sinulle hyötyä. Jos taas etsit halpaa luottokorttia joka ei sido sinua mihinkään yksittäisen pankin asiakas-omistajuuteen, premium-kortti ei välttämättä ole paras ratkaisu. Vaikka premium-luottokortteja mainostetaan asiakkaille hyvinä luottokortteina matkustamiseen, kannattaa paljon matkustavan harkita myös lentopisteluottokorttia, joiden vertailuun pääset tästä.

Siirtyminen perusluottokortista premium-luottokorttiin voi vaatia tietyn tulotason ja asiakkuuden pituuden kyseessä olevan pankin kanssa. Esimerkiksi 20 000 euron luottorajaa harvoin myönnetään suoraan yksittäiselle henkilölle jos henkilöllä ei ole ennen ollut mitään yhteyksiä kyseessä olevaan pankkiin. Hyvän asiakkuuden tai korkean tulotason avulla voi nousta seuraavalle tasolle, joka on pankin myöntämä premium-luottokortti. Premium-luottokortit onkin ensisijaisesti suunnattu jo ennestään kyseessä olevaa pankkia käyttäville asiakkaille, jotka haluavat korottaa luottorajaansa, ja saada luottokortillaan enemmän etuja joita käyttää pankissa asioimiseen.